Logg på
a  a  a |  RSS RSS |  Engelsk English |  Åarjelsaemien Åarjelsaemien

Du er her:  Skip Navigation LinksNTFK > Om oss > Likestillingspris 2000

Likestillingspris 2000


Live Hege Nylund

 
Liv Hege Nylund

Liv Hege Nylund, skuespiller ved Nord-Trøndelag Teater, har fått fylkeskommunens likestillingspris for år 2000. Hun har framført forestillingen «Sabina» for mer enn 4000 publikummere på 49 steder i og utenfor fylket. Prisen ble utdelt under fylkestinget i Grong i dag.

I statuttene for likestillingsprisen for Nord-Trøndelag fylkeskommune heter det bl.a. at det kan deles ut årlig en pris til personer, virksomheter, kommune eller organisasjoner som har nedlagt et fortjenstfullt arbeid til fremme av likestilling og likeverd mellom kjønnene. Med likestilling menes alle tiltak som virker til å rette opp skjevheter i forholdet mellom mann og kvinne, for eksempel lønns- og arbeidsforhold, opplæring og medbestemmelse/innflytelse i arbeidslivet.

«Liv Hege Nylund har vært på mange små og store scener i Norge. Budskapet har nådd fram til et stort publikum og stykket har fått meget god kritikk i landets største aviser», heter det i begrunnelsen for likestillingsprisen.

Nylund har både vært produsent, manusforfatter og skuespiller i oppsettingen. «Sabina» er basert på romanen av samme navn som er skrevet av Karstein Alnæs og beskriver en kvinne som har kraft til å reise seg etter en tragisk oppvekst og som bruker disse opplevelsene kreativt.

Teaterstykket handler i korthet om en russisk jøde og psykiater som ble en nær venninne med Carl Gustav Jung. Hun brevvekslet med Freud og var medlem av det psykoanalytiske selskap i Wien. Både Freud og Jung forsynte seg av ideene hennes. I programmet står det bl.a. at «Jung fikk hennes kjærlighet, Freud stjal ideene hennes og nazistene tok livet hennes.»

I begrunnelsen for likestillingsprisen framheves det at Liv Hege Nylund har tatt fatt i en kvinneskjebne, utviklet en rolle og stort sett på egen hånd laget teaterstykke fra bokteksten til Alnæs. Hun står selv på scenen som eneste skuespiller og formidler budskapet.

Det kunstneriske uttrykket har fått bred og meget god omtale og ligger som et bakteppe for tildelingen av likestillingsprisen.

«Slik vi ser det stimulerer denne innsatsen til å fremme likestilling og likeverd. Fremstillingen av skikkelsen i stykket samt initiativet og arbeidet som er gjort for å belyse skjebnen til Sabina Spielrein mener vi fortjener en likestillingspris. Med utgangspunkt i statuttenes punkt 2 om å stimulere til økt innsats for å fremme likestilling og likeverd mellom kvinner og menn, samt punkt 3 om fortjenstfullt arbeid for å fremme likeverd mellom kjønnene, er Liv Hege Nylund en verdig kandidat til å få likestillingsprisen for år 2000, heter det i begrunnelsen.

Nord-Trøndelag fylkeskommune Besøksadresse: Seilmakergata 2, 7725 Steinkjer
Postadresse: Postboks 2560, 7735 Steinkjer
Tlf: 74 11 36 00 Org.nr: 938 967 091 E-post: postmottak@ntfk.no