Logg på
a  a  a |  RSS RSS |  Engelsk English |  Åarjelsaemien Åarjelsaemien

Du er her:  Skip Navigation LinksNTFK > Nyheter

 Unik orkestersatsning i Nord-Trøndelag

PUBLISERT: 26.10.20171.november er det klart for urpremieren på «Æ sa at du sa», som er noe så sjeldent som ei orkesterfortelling for barn og unge.


​Barn og unge hører mye på orkestermusikk via film, media og spill. Men de færreste har opplevd hvordan denne musikken er på ekte og hvordan den blir til. Fra 1.november skal orkesteret, Ambulo ensemble som består av 20 musikere, og to skuespillere gjennomføre 51 konserter for til sammen 17 800 elever i Nord-Trøndelag. 

- Det er i seg selv sjeldent at det blir skrevet orkestermusikk i Nord-Trøndelag. Enda sjeldnere er det at det at det skrives symfonisk musikk for barn og unge. I tillegg er det sjelden at en nyskrevet musikkverk blir framført for så mange, sier Anders Skaugen, som leder enheten for kulturproduksjon i Nord-Trøndelag fylkeskommune. 
Det er distriktsmusikerne der, i samarbeid med Turneteateret i Trøndelag som står bak produksjonen.

Aktuelt
Med ungdataundersøkelsen 2017 som viser at ungdom er ensomme som aldri før, og økende uro internasjonalt, har komponist Tormod Tvete Vik og manusforfatter Ståle Kvarme Tørring skapt ei orkesterfortelling som er mer aktuell enn de strengt tatt kunne ønske seg.

- Alle mennesker kan relatere seg dette med å ikke høre til, eller føle seg utenfor, fra fotball-laget, fra vennegjengen, eller fra den gjengen du har lyst til å være sammen med, sier Ståle Kvarme Tørring. I orkesterfortellinga møter vi Sturla og Mirja. Når han sier noe dumt, tvinges vennene til å diskutere vennskap og identitet. Hvem er du,egentlig? Hva betyr det å være innafor? Hva vil det si å være norsk?


Gjøre orkester normalt
– En viktig bakgrunn for prosjektet er at barn og unge hører mye orkestermusikk gjennom spill og filmer, men de vet ikke så godt hvor musikken kommer fra. De har ikke fått opplevelsen av å være i musikken, slik du får når du er på konsert.  Med prosjektet vil vi bidra til å gjøre det normalt for ungdom å gå på denne typen konsert, sier May-Britt Lagesen, fylkesråd for utdanning og kultur i Nord-Trøndelag.
– I et distriktsfylke som Nord-Trøndelag må du som regel reise langt for å oppleve et klassisk orkester. I tillegg tror jeg mange har en ufortjent lang avstand til klassisk musikk som sjanger. Derfor er det viktig å høvle ned tersklene for deltakelse. Jeg tenker at dette med lik tilgang til kunst og kultur er noe vi som samfunn har for lite fokus på, sier Lagesen. 

Konsertene skal framføres i idrettshaller 11 steder i fylket. Åtte av konsertene er åpne for alle.
Ambulo ensemble er et nysatt prosjektorkester med musikere med tilknytning til fylket. 

Hele turnélista finner du her

Arrangert av: Nord-Trøndelag fylkeskommune

Kunstnere/grupper: AMBULO ensemble

Produsent: Musikk i Nord-Trøndelag/ Turneteateret i Trøndelag 

I samarbeid med: Turneteateret i Trøndelag og Kulturtanken

Idé/opplegg: Musikk i Nord-Trøndelag i samarbeid med manusforfatter og komponistKontaktperson: Skaugen, AndersNord-Trøndelag fylkeskommune Besøksadresse: Seilmakergata 2, 7725 Steinkjer
Postadresse: Postboks 2560, 7735 Steinkjer
Tlf: 74 11 36 00 Org.nr: 938 967 091 E-post: postmottak@ntfk.no