Logg på
a  a  a |  RSS RSS |  Engelsk English |  Åarjelsaemien Åarjelsaemien

Du er her:  Skip Navigation LinksNTFK > Nyheter

 Sørsamisk barnebokrevolusjon

PUBLISERT: 03.11.2014Barnebokklassikere er tilgjengelig for sørsamiske barn på deres eget språk for første gang.

​Fylkesbibliotekets arbeid med å oversette klassikere i barnelitteraturen nådde et nytt kapittel i helgen. Fredag lanserte biblioteket boka "Gruffele" ("Gruffalo"), om musa som prøver å bløffe seg unna rovdyrangrep ved å skremme dem med et oppdiktet monster. Alle blir overrasket når det viser seg at det fæle monsteret virkelig finnes.

Boka er utgitt i tusen eksemplarer på sørsamisk og ble lansert med en eventyrstund på den sørsamiske skolen. Sametingsråd Thomas Åhren, fylkesråd Terje Sørvik og varaordfører Ragnheid Ona-Hauffen fra Snåsa deltok på lanseringen.

Ungdommelig lansering av boka
Elevene ved den sørsamiske skolen var til stede og underholdt med sang. Serveringen var en barneboklansering verdig: eventyrbrus og bokstavkjeks.

DSC_1979.JPG

«Gruffele» utgis på sørsamisk i samarbeid mellom språksenteret Gïelem Nastedh på Snåsa og Nord-Trøndelag fylkesbibliotek. Boka er oversatt av Ellen Bull Jonassen.

Barnebok i gave til femtiåring

Lørdag fikk Saemien Sijte en kreativ gave til sitt femtiårsjubileum. Hele opplaget av barneboka "Jøødtedh! Snjågloe jeethi" («Wow, sa ugla») på sørsamisk er Nord-Trøndelag fylkeskommunes offisielle gave til Saemien Sijte.

Boka forteller om en nysgjerrig ugle som for første gang holder seg våken gjennom dagen, og opplever fargespillet i naturen. Denne bildeboka av britiske Tim Hopgood er oversatt til sørsamisk av Ellen Bull Jonassen. Boka passer for barn fra tre år.
cover wow sørsamisk.jpg

Det kan være vanskelig å finne egnede gaver til 50-åringer. Man ender gjerne opp med konfekt, krystall eller konjakk. Fylkeskommunen har valgt en gave som vil bidra til salgsinntekter for museets butikk.
 
Viktig bidrag til utrydningstruet språk
Bøkene er til salgs ved Saemien Sijte og bokutgivelsene er viktige bidrag til arbeidet med å styrke sørsamisk språk. Vanligvis gis det 2-4 barnebøker på sørsamisk hvert år, så hver nye bok er tas imot med takk av barn, foreldre og skole.
 

Flere oversettelser er underveis. Gïelem Nastedh og fylkesbiblioteket arbeider ut fra tesen at samiske barn har rett til bøker på sitt språk om alle mulige emner de er interessert i: fotballtrening, sjørøvere, traktorer og prinsesser.

Sørsamisk er det minste av de tre samiske språkene i Norge. Det finnes ikke statistikk over nøyaktig hvor mange sørsamisktalende som finnes, men tall fra grunnskolen kan være en pekepinn: i 2012 var det 1933 grunnskoleelever som fikk undervisning i nordsamisk, 98 som lærte lulesamisk og 95 som lærte sørsamisk. Det tradisjonelle sørsamiske området strekker seg fra Rana til Elgå.

Fylkesbiblioteket har også tilbudt det lulesamiske senteret Árran bistand til å utgi flere bøker på lulesamisk.
Kontaktperson: Haugen, Morten OlsenNord-Trøndelag fylkeskommune Besøksadresse: Seilmakergata 2, 7725 Steinkjer
Postadresse: Postboks 2560, 7735 Steinkjer
Tlf: 74 11 36 00 Org.nr: 938 967 091 E-post: postmottak@ntfk.no