Logg på
a  a  a |  RSS RSS |  Engelsk English |  Åarjelsaemien Åarjelsaemien

Du er her:  Skip Navigation LinksNTFK > Nyheter

 Kunststipend til tre unge nordtrøndere

PUBLISERT: 07.12.2017Sanger Daniel Norum og billedkunstnerne Dagne Aurora Karevoll og Julie Ebbing mottok kunststipend fra fylkestinget i Nord-Trøndelag. 

Disse ble utdelt under en markering ved Kunstmuseet i Namsos onsdag kveld.
 
Kunststipendet retter seg mot unge kunstnere mellom 20-35 år med høyere kunst eller kulturutdanning, eller som har fått nasjonal eller internasjonal anerkjennelse.
 
Dette sa juryen om stipendvinnerne:
 
Daniel Norum – musikk
Daniel Norum er en ung, nyutdannet sanger fra Steinkjer. Før han tok fatt på utdanninga si på Norges musikkhøgskole, gikk han musikklinja på Inderøy videregående. Stipendmottakeren er heilt i starten på karrieren sin. Han blir beskrevet som en dynamisk tenor som evner å samarbeide bredt, på tvers av sjangerne.
De siste to årene har han gjort flere skolekonsert-turneer i Troms fylke, og jobbet innen sjangere som klassisk, kvensk folkemusikk, joik og norske folketoner. I den forbindelse har han samarbeidet med Frode Fjellheim, Bjørn Andor Drage, Susanne Lundeng og Marja Fjellheim Mortensson.
Ved siden av å være utøvende sanger jobber han tett på det tradisjonsrike guttekoret St.Hallvard-guttene i Oslo som assisterende dirigent og sanglærer.
Daniel evner å rette blikket utover samtidig som han opprettholder kontakten heimover. Han har gjort julekonsert i Levanger og sunget på Slabberaset i Steinkjer, og sammen med blant andre tidligere stipendmottaker Adrian Løseth Waade fra Verdal, er han med i tangoensemblet Cantango. Bandet har fått strålende kritikker, blant annet for konserten sin under Olsokdagene på Stiklestad. Derfor er det kanskje ikke rart at han har peilet seg ut Buenos Aires som reisemål for stipendpengene. Der skal han utforske de ulike tangostilene, og ta sangtimer med nestorene innen argentinsk sangtango. I tillegg vil han fortsette utviklinga si innenfor den klassiske musikken.
Daniels grep med både å fordype seg i den klassiske tradisjonen samtidig som han arbeider grundig med andre uttrykk, vitner om ei fin blanding av fokus og utforskertrang. Juryen ser definitivt et ungt talent på veg fram, og gleder seg til spennende konserter i framtida.
 

Dagne Aurora Karevoll –visuell kunst
Dagne Aurora Karevoll er født og oppvokst i Levanger. Hun er en billedkunster innen feltet tegning, som bruker det enkle redskapet blyant til å skape komplekse verdener. Hun har en Mastergrad i kunstfag og en Bachelorgrad i kunstfag og grafikk, begge fra Kunsthøgskolen i Oslo.
Naturen er ofte et utgangspunkt for hennes arbeider, sett gjennom et samfunnskritiskblikk hvor et ønske om ubegrenset vekst truer naturen.  Hun ser på landskap som inviterer til fascinasjon og forestilling, blandet med en uvelkommen følelse av stedstap – da mye av det vi kan oppleve nå vil være midlertidig. Hun presentere disse ideene gjennom fragmenterte og surrealistiske landskap, med en uro under den visuelt tiltrekkende naturen.
Dagne er aktiv nasjonalt og internasjonalt, og har deltatt på den internasjonale tegneutstillingen Anonyme Zeichner som ble vist i Tyskland og Italia, og i gruppeutstillingen Drawings for the future i Vienna. Hun har også samarbeidet med den danske fotokunstneren Ragne Sigmond, og dette prosjektet har blitt vist ved to gallerier i Danmark. I Norge har hun de siste årene presentert verk i Kongsberg, Åsgårdstrand, Stiklestad, og deltatt i Trøndelagutstillingen i Trondheim og Namsos.

Julie Ebbing – visuell kunst
Julie Ebbing er født i Namsos og oppvokst i Bangsund, men bor og arbeider i Trondheim. Hun er en engasjert grafiker som er anerkjent for sitt nytenkende arbeid innen dette mediet. Hun har en Mastergrad i medium- og materialbasert kunst og en Bachelorgrad i kunst og håndverk, begge fra Kunsthøgskolen i Oslo.
Kjernen i hennes arbeid er grafikk, og hun blander dette med installasjon, skulptur, maleri, tegning, tekstil, broderi, collage, performance og tekst. Hun arbeider med de uendelige variasjoner og muligheter innen grafikken, og er spesielt interessert i mediets historie som et middel for sosial og politisk kommentar og et tilgjengelig medium.
Julie forsøker å ha en aktiv holdning til de institusjonelle, historiske og sosiale rom vi beveger oss i, og ved å ta for seg det som er problematisk oppstår det engasjerte arbeider. Hun ser på sitt arbeid som et møte mellom håndverk og hærverk, hvor hun takler livets store spørsmål gjennom det lille, det hverdagslige.
Tidligere i høst ble hun tildelt den prestisjetunge Kjell Nupen Memorial Grant, hvor hun ble valgt fra 36 nordiske kandidater av høyeste kunstneriske kvalitet.Kontaktperson: Lagesen, May BrittNord-Trøndelag fylkeskommune Besøksadresse: Seilmakergata 2, 7725 Steinkjer
Postadresse: Postboks 2560, 7735 Steinkjer
Tlf: 74 11 36 00 Org.nr: 938 967 091 E-post: postmottak@ntfk.no