Logg på
a  a  a |  RSS RSS |  Engelsk English |  Åarjelsaemien Åarjelsaemien

Du er her:  Skip Navigation LinksNTFK > Nyheter

 Kunststipend til fire unge nordtrøndere

PUBLISERT: 30.09.2014De er unge, dyktige og fremadstormende innenfor sine felt. Nå er de tildelt fylkestingets kunststipend for 2014.

Bildet fra venstre: Kjersti Sagmo Aalberg Fossland (søster til Kristoffer),Roar Carlson (far til Kenneth),Gunnar Viken, Håkon Berre og Gunnhild Uddu Ystad.

Fylkestingets stipend for unge kunstnere er tildelt Håkon Berre , Gunnhild Uddu Ystad, Kristoffer Sagmo Aalberg og Kenneth Carlson.

Her er juryens begrunnelse:

Håkon Berre -jazz

Håkon Berre er født i Namsos og oppvokst på Namdalseid. Til daglig jobber han som utøvende musiker og komponist. Han driver pedagogisk arbeid og plateselskapet Barefoot Records. Basen hans er København, men han spiller over hele Europa.

I tillegg ville lista over folk han samarbeider med gjort seg godt under tittelen "Viktige folk i moderne europeisk jazz". Legger du til flere bestillingsverk til teater, og en diskografi som omfatter 28 innspiller, er det klart at vi såt overfor en kunstner av internasjonalt format.

Det bør også nevnes at trommeslageren er en del av det danske kunstrådets "huskunstner-ordning". Det betyr at han gjøre en mengde oppdrag rettet mot ungdom.

Håkon Berre utmerker seg med langvarig, og solid faglig fokus  innenfor en av musikkens spesialfelt. Men i tillegg til høy kunstnerisk integritet, preges arbeidet han av en helt grunnleggende musikalitet og spilleglede. Dermed snakker vi om en utøver som både er, og bør være forbilde for andre unge kunstnere.

Gunnhild Uddu Ystad - billedkunst

Gunnhild Uddu Ystad er bosatt i Oslo, men født og oppvokst i Inderøy. Hun er en dedikert og spesialisert kunstner som jobber med blyanten som sitt kunstneriske redskap. Hun er utdannet ved kunsthøgskolen i Oslo hvor hun tidlig valgte å rendyrke sin fasinasjon for blyantens magi og virkning.

Hennes estetikk, ført i blyant, kull eller penn, er preget av hennes sanselighet og interesse for det scenografiske feltet. Hun evner å skape en fasinerende og levende form gjennom sine linjer, og i hennes seneste prosjekt"Inne i Grotten synger Flaggermusene" møter vi flere enn en verden. Gunnhilds teknikk åpner opp for en ytre så vel som indre tolkning av motivet- og hva som befinner seg inne i det grottelandskapet. Hun skaper et sted mellom drømmen og virkeligheten, et skjæringspunkt mellom det naturalistiske og det abstrakte.

Gunnhild Uddu Ystad har en enorm tillit til sin kunstform og redskap, og jobber uten bruk av andre hjelpemidler i sin modulering av motivet. Dette viser en imponerende kontroll, samt iherdighet og respekt for en av kunstens eldste og viktigste uttrykksformer. I en verden fylt med digitalitet og hastige uttrykk finner juryen en fordypning og sanselighet til det kunstuttrykk og arbeid som hun fronter og ånder for.

Hun har valgt å satse på en kunstform som lenge har vært i skygggen av andre uttrykk og kunstformeer, men som til alle tider har vært en uttrykksform hos mange store kunstnere opp gjennom tiden.

Kristoffer Sagmo Aalberg- skuespill

Kristoffer Sagmo Aalberg fra Harran har gjennom sin jobb ved Den Nationale Scene i Bergen bemerket seg som en av våre fremste scenekunstnere med et internasjonalt potensial. Han er utdannet skuespiller ved GITIS Scandinavia i Århus og Moskva, og har etter utdannelsen jobbet som programleder i NRK og som skuespiller ved Den Nationale Scene.

Han har fått store rolleoppgaver ved teatret, og har høstet gode kritikker blant annet for sin innsats i Kaj Munks "Ordet" og i tittelrollen i "Robin Hoods hjerte". Under sistnevnte produksjon gjorde han seg så bemerket, at han ble vurdert til samme rolle i produksjonene på Broadway, i Toronto og på Island.

Kristoffer Sagmo Aalberg er en verdig prisvinner med internasjonale ambisjoner, og han gir også uttrykk i sin søknad at han ønsker å bruke prispengene på videreutvikling innen skuespillerteknikk for film og tv i utlandet.

Kenneth Carlson - dans

Kenneth Carlson er fra Inderøy. Han er en av mange sterke dansetalenter i regionen som har startet sin karriere med utgangspunkt på danselinja ved Inderøy videregående skole. Etter videregående reiste han utenlands og utdannet seg til danser og koreograf ved London Contemorary Dance School og ved Kunsthøgskolen i Amsterdam.

Han har en internasjonal karriere som dansekunstner, med oppdrag over hele Europa, deriblant for Skånes Danseteater, Dansk Danseteater og Cullbergballetten for å nevne noen. Han har turnert over store deler av verden, og jobbet med internasjonalt anerkjente koreografer som blant andre Mats Ek, Johan Inger og Crystal Pite.

Kenneth Carlson har holdt kontakten med dansemiljøet i regionen blant annet gjennom Dans i Nord-Trøndelag, og har har planer for ytterligere aktivitet i fylket gjennom produksjonen "We are still in love".

 

 

 
Kontaktperson: Kvalø, RagnhildNord-Trøndelag fylkeskommune Besøksadresse: Seilmakergata 2, 7725 Steinkjer
Postadresse: Postboks 2560, 7735 Steinkjer
Tlf: 74 11 36 00 Org.nr: 938 967 091 E-post: postmottak@ntfk.no