Logg på
a  a  a |  RSS RSS |  Engelsk English |  Åarjelsaemien Åarjelsaemien

Du er her:  Skip Navigation LinksNTFK > Nyheter

 Fylkets kulturpris til Pe-Torsa

PUBLISERT: 04.12.2012Pe-Torsa fra Lierne har fått fylkeskommunens kulturpris 2012.

F.v fylkesvaraordfører Johannes Sandstad, fylkestingsmedlem Kjersti Tommelstad, Arvid Kvetangen, Roland Aagård, Terje Sørvik, Kjell Kvetangen og fylkesordfører Gunnar Viken.

Prisen ble delt ut på fylkestinget 4.desember.

- Årets prisvinner er selve virkeliggjøringen av ordene glede, latter og kreativ galskap i en skjønn forening. Alt dette har en positiv trivselseffekt på folk som har opplevd prisvinneren, sier fylkesordsfører Gunnar Viken.

Pe-Torsa er fortellinga om ei motstrømsbevegelse som starta med en sketsj som ble spel, som så ble Pe-Torsahelg, før det nå har fått form av en liten festival som Pe-Torsa – uka, med seminar og 17.maitog - august. Alt lagt til 50-tallets Kvelia, og ført i pennen av Kjell og Olav Kvetangen. 

Med skråblikket og latteren i sentrum har spelet om Pe-Torsa gjort mye for å bygge en svært verdifull positiv stedsidentitet og ei tru på egen kultur.
Det er en verdi som er av en slik kvalitet at den vanskelig kan tallfestes. Jeg er sikker på at de som bor i Kvelia merker den godt. Det gjør i alle fall alle vi andre, som føler at vi bor litt usentralt til når Pe-Torsa inviterer til å slå latterdøra på vid vegg. Det er i seg sjøl verdt en pris, forteller fylkesordføreren.

Prisen består av en statue – Jækta - laget av avdøde billedhogger Nils Aas, et pengebeløp pålydende 30 000 kroner, og et diplom utformet av tidligere museums- og kulturanimatør Steinar Berg.

Les fylkesordførerens tale i sin helhet her
Kontaktperson:Nord-Trøndelag fylkeskommune Besøksadresse: Seilmakergata 2, 7725 Steinkjer
Postadresse: Postboks 2560, 7735 Steinkjer
Tlf: 74 11 36 00 Org.nr: 938 967 091 E-post: postmottak@ntfk.no