Logg på
a  a  a |  RSS RSS |  Engelsk English |  Åarjelsaemien Åarjelsaemien

Du er her:  Skip Navigation LinksNTFK > Nyheter

 Fylkets kulturpris til Blues in Hell

PUBLISERT: 05.12.2013Blues in Hell har fått fylkeskommunens kulturpris 2013.

F.v. Øyvind Røsten, May Britt Lagesen, Kjell Inge Brovoll og Gunnar Viken. 

Prisen ble delt ut på fylkestinget 3.desember.

- Med utgangspunkt i et verneverdig kulturminne, og basert på en kombinasjon av kunnskap, internasjonalt nettverk og frivillig innsats, har Blues in Hell skapt en festival som er viktig lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt, sa fylkesordfører Gunnar Viken da han delte ut prisen.

Siden starten i 1992, altså nøyaktig 90 år etter at Hell stasjon åpnet, har det blitt gjennomført 22 festivaler med utgangspunkt i Hell. Slik er den en av Europas eldste festivaler. I år ble den for fjerde gang nominert til årets festival i Festival Awards Europe.

Det er flere enn de som deler ut festivalpriser som har oppdaga miljøet og musikken på Hell. Også de som tjener penger på festivaler har fått ferten av noe unikt.

- Tildelingskomiteen er kjent med at store, internasjonale næringslivsaktører, har tilbudt millionbeløp - i euro, for å få sette firmanavnet sitt foran Blues in Hell.

Om du spør ildsjelene bak Blues in Hell om hvor den ligger, svarer de «drøyt to timer fra midten av Europa. Altså litt mer sentralt enn Oslo sentrum. For her lander du midt i festivalområdet».
 
- Derfor arbeider festivalen aktivt ut mot europeiske turisme og europeiske musikkfora. Men sjøl om de internasjonale ambisjonene er store, vet Blues in Hell at det blir ingen suksess uten en kjerne av god faglighet og solid lokal forankring, sa Viken, og la til at i dag skaper  festivalen opplevelser for alle, enten de går i bleie eller bak en rullator.
 
Med sirlige utskjæringer og grønne, italienske marmorfliser på golvet, var Hell stasjon Norges mest påkostede da den åpnet. Det skal finnes over 140 ulike postkort derfra.  Nå er stasjonen hjertet i bluesfestivalen.

- Bluesen er i sitt vesen en tradisjonsorientert musikkform. Samtidig er det den bluesen du skaper akkurat nå, som er den viktigste.  Slik forener bluesen tradisjon og nyskaping, sa Viken.

Med basis i en grunnleggende forståelse av at det gamle og det nye henger sammen - og betinger hverandre, har festivalen vært viktig for å synliggjøre verdien av kulturminnet Hell stasjon, og bruker den aktivt for å skape nye opplevelser.

Prisen består av en statue – Jækta - laget av avdøde billedhogger Nils Aas, et pengebeløp pålydende 30 000 kroner, og et diplom utformet av tidligere museums- og kulturanimatør Steinar Berg.

Les fylkesordførerens tale i sin helhet her
Kontaktperson:Nord-Trøndelag fylkeskommune Besøksadresse: Seilmakergata 2, 7725 Steinkjer
Postadresse: Postboks 2560, 7735 Steinkjer
Tlf: 74 11 36 00 Org.nr: 938 967 091 E-post: postmottak@ntfk.no