Logg på
a  a  a |  RSS RSS |  Engelsk English |  Åarjelsaemien Åarjelsaemien

Du er her:  Skip Navigation LinksNTFK > Nyheter

 Fylkestingets kunststipend til fire unge nordtrøndere

PUBLISERT: 06.10.2010Operasangeren Kjetil Støa, filmskaperen Lowri Rees, og musikerne Eirik Øien og Stina Moltu fikk 50 000 kroner hver i kunststipend fra fylkestinget i Nord-Trøndelag.

Det skjedde da Nord-Trøndelag fylkeskommunes kunststipend for unge kunstnere mellom 20-35 år ble delt ut tirsdag. Utdelinga fant sted under en markering i Rådhuset i Steinkjer.

Kunststipendet retter seg mot unge mennesker med høyere kunst eller kulturutdanning, eller som har fått nasjonal eller internasjonal anerkjennelse.

Fylkeskultursjef Ragnhild Kvalø har ledet juryen som har plukket ut årets stipendvinnere. Stipendene skal gi mottakerne inspirasjon og mulighet til å produsere kunst, eksponere seg, eller videreutvikle seg.

Dette sa juryen om stipendvinnerne:

Kjetil Støa:

"Å bygge en karriere krever lang utdanning, mot og evne til å takle både opp og nedturer. Å karakterisere neste stipendvinner med begrepet nedturer, er ikke riktig. Vi har å gjøre med en ung sanger som med guts og viljestyrke vil skape seg en karriere som profesjonell operasanger. Karrieren har så langt vist seg på en oppadgående kurve.

Kjetil Støa har bak seg en fyldig CV, men det viktigste for en kunstner er ikke det du har gjort, men det du skal gjøre i fremtiden, og fremtiden for en ung operasanger er operahusene i Europa og USA  Da er det nok bra å ha anledning til å være solopraktikant ved Den Norske Opera og Ballett inneværende sesong, samtidig som du får anledning til å knytte de riktige kontakter med veiledere og andre som skal bidra til karrieren.

Kjetil Støa har en spennende tid framfor seg, og vi venter i spenning på videre karriereløp."

Se hele begrunnelsen.

______________________________________________________________

Lowri Rees:

"Lowri Rees er en ung filmarbeider som jobber innen dokumentarfilm og scenekunst.  Hun startet sin utdanning på dramalinja på Inderøy videregående skole, som la et grunnlag for studier ved universitetet i Oslo der hun fikk cand Mag i bl.a. fagene medievitenskap, teatervitenskap og sosialantropologi, samt at hun gikk et år ved teaterskole i Italia. Utdannelsen ble avrundet ved Høyskolen i Lillehammer der hun fikk Bachelor i dokumentarfilmregi.

Lowri Rees har i løpet av få år etablert seg i en krevende bransje med stor aktivitet innen ulike prosjekter innen film, TV, scenografi samt jobbet for den kulturelle skolesekken. Hun har også i flere år jobbet med en dokumentarfilm med Romfolket som arbeidstittel.

Prisvinneren har som målsetting med stipendiet å kunne jobbe med formgrep og estetikk  innenfor dokumentarfilm. Målet er gjennom fordyping kunne kommunisere og viske ut grensene mellom tradisjonelt avgrensede områder. Hun er opptatt av åpenhet mellom både samfunnsområder og uttrykksformer som film/ utstilling/dans/teater og performance."

Se hele begrunnelsen.

________________________________________________________

Stina Moltu:

"Stina Moltu opererer i et musikalsk landskap i grensesnittet mellom jazz og rock.

Under artistnavnet ”Stina Stern” har kandidaten spilt konserter  både her til lands og ute i den store verden.  Debutalbumet er spilt inn og gis ut vinteren 2011.

Stina Stjern er kjent for å komme med innovative måter å utgi musikk på. Julen 2008 utga hun to egne julesanger innspilt med venner og bekjente i Broklyn, New York. Utgivelsen fikk navnet ”Give Me Christmas Time” og ble utgitt digitalt på et julekort i forbindelse med hennes årlige juleeventyr ” Ill be back for Christmas” i Namsos Kulturhus.

I februar 2009 slapp hun en vinylsingel i begrenset opplag. Utgivelsen fikk navnet ”The Horizon” og de 100 første hadde hjemmestrikkede cover ! Coverne var strikket av Stina samt strikkeglade damer i Namsos. Bak denne noe uvanlige blandingen av platecover og strikking, lå det et ønske om å blande nye og gamle tradisjoner, ekserimentell rock og håndarbeid i et særegent uttrykk. 

Stina Moltu viser tydelig at hun ønsker å stake ut sin egen kunstneriske kurs – uavhengig av trender og kommersielle avveininger."

Se hele begrunnelsen.

________________________________________________________

Eirik Øien:

"I en uforsigbar freelansverden, er det stadig noen som er mer tilstede enn andre. Som musiker må du innrette deg og være totalt endringsvillig uten at det går utover din egen integritet som utøvende kunstner . Dette er krevende øvelser, og du må være utstyrt med spesielle ”filtere” for å håndtere dette.

Eirik Øien har det i fullt monn.

Det er ikke få artister som søker hans musikertjenester: Kurt Nilsen, Tone Damli Aaberge, Ida Jenshus, Martin Hagfors, Tomas/Bjarne Brøndbo m. fl.

Sin mer eller mindre faste utøverbase har han som bassist/gitarist/låtskriver i bandene  Dadafon, Quintrophenia, Nullskattesnylterne, Moving Oos og Sirens and us.

Med dette som bakteppe, har kandidaten  etter 10 år i ”utlendighet” besluttet  å etablere sin virksomhet med utgangspunkt i Nord-Trøndelag, Namdalen, Otterøy, nærmere bestemt Øia gård."

Se hele begrunnelsen.

 
Kontaktperson: Kvalø, RagnhildNord-Trøndelag fylkeskommune Besøksadresse: Seilmakergata 2, 7725 Steinkjer
Postadresse: Postboks 2560, 7735 Steinkjer
Tlf: 74 11 36 00 Org.nr: 938 967 091 E-post: postmottak@ntfk.no