Logg på
a  a  a |  RSS RSS |  Engelsk English |  Åarjelsaemien Åarjelsaemien

Du er her:  Skip Navigation LinksNTFK > Arbeidsområder > Kultur > Fylkeskulturprisen til Arnulf Haga 2007

Fylkeskulturprisen til Arnulf Haga 2007


Fylkeskulturprisen til Arnulf Haga 2007

Kulturprisvinner Arnulf Haga sammen med fylkesråd for kultur, Annikken Kjær Haraldsen og fylkesordfører Gunnar Viken.

 

- Så langt tilbake som vi er i stand til å spore, handler historia om Arnulf Haga om en uoppslitelig innsats, kunnskap og engasjement i de kunstneriske miljøene, sa fylkesordfører Gunnar Viken da han holdt tale til prismottakeren under fylkestingets samling i dag.

Det var denne kombinasjonen som i si tid skaffet ham Rotary-stipend, slik at han kunne studere teater i USA. Det er den samme kombinasjonen som gjør han ettertraktet som instruktør, regissør, teaterutvikler og kulturentrepenør  over heile landet i dag.

Viken trakk fram flere sider med teatermannen Arnulf Haga. Ikke minst hans evne til å finne nye talenter. Haga er utvilsomt den i fylket som har sørget for at flest teatertalent har blitt oppdaget, og at talentene har fått gode nok opplevelser til at de har satset på teater profesjonelt.

- Så også med Ingrid Bolsø Berdal, fylkets store skuespiller på teater og i film for tida - som ved tildeling av sin Amandapris takket bare en for sin suksess - nemlig Arnulf Haga, sa Gunnar Viken.

Stiklestad og Spelet om Heilag Olav har en spesiell plass i Arnulf Haga sitt hjerte. Han har regissert spelet 12 ganger. Dessuten har han skrevet manus og hatt regi på den 10-årige føljetongen om Vikingguten.

- Om Spelet på Stiklestad er alle spels mor, står Arnulf Haga langt fram i køen når farsskapet skal fordeles, sa fylkesordføreren.

Gunnar Viken sa at Arnulf Haga er en atypisk regissør på mange vis. Han har stor kunnskap om alle delene av en teaterproduksjon og jobber veldig nært med både komponister, manusforfattere, scenografer, kort sagt alle som er involvert. Han deltar i heile prosessen. Han har en unik evne til å sette høye mål, for så å gjennomføre det som skal til for å nå dem. Han er også flink til å knytte til seg dyktige folk, og til å samarbeide slik at alle føler eierskap.

- Arnulf Haga er også en glimrende skribent som med kjærlighet har refset samfunnet vårt. Han har bidratt til å få fram mye ny nordtrøndersk dramatikk. Mange av stykkene tar utgangspunkt i historia vår. Slik har han bidratt til å styrke forståelsen av nordtrøndersk kulturarv og identitet, sa fylkesordføreren.

BØNN FOR TEATERUTDANNINGEN

Arnulf Haga takket for prisen med å vise til hva teateret er for alle. Profesjonell som amatør. Skole som kultur. Han nyttet anledningen til å komme med en en klar bønn til fylkestinget om å arbeide for å sikre teaterutdanningen på Tindved på Verdal:

- Skal dette fylket, som har kommet så langt på dette området, greie å holde kursen, så krever det en styrking av profesjonelle og amatøren. Vi trenger kunnskap. Vi trenger profesjonaliteten. Jeg håper vi klarer å lande teaterutdanning på HiNT. Det er mitt største ønske som et utropstegn etter å ha fått denne prisen, sa Arnulf Haga etter å ha tatt imot kulturprisen.

Les hele fylkesordfører Gunnar Vikens tale

Nord-Trøndelag fylkeskommune Besøksadresse: Seilmakergata 2, 7725 Steinkjer
Postadresse: Postboks 2560, 7735 Steinkjer
Tlf: 74 11 36 00 Org.nr: 938 967 091 E-post: postmottak@ntfk.no